IR LIFE (receptek, tanácsok)

Ha unod az édességet - Túrós pogácsa

2013. augusztus 15. 22:22 - Mrs.Grassfield

Hát, őszinte leszek ez sem sikerült elsőre.

Szerencse, hogy a kutyám egy torkos jószág, és nem mellesleg akkora, mint egy borjú tehát elfér a pocakjában pár kiló elrontott péksütemény. Persze mielőtt bárki megkövezne elmondom, nem borítok le a kutya elé 1,5 kg pogácsát, de jutalomfalatnak felséges.

Van egy jó öreg szakácskönyvem Horváth Ilona tollából. Szerintem zseniális alap receptek vannak benne. De mit kezdjen velük az IR-es beteg, hiszen mind úgy kezdődik, hogy fél kiló cukor, meg fél kiló liszt. Ettől az inzulin szintünk az egekbe szalad, aztán fél óra múlva a vasszöget is megennénk olyan éhesek vagyunk. Reggelire imádom az édességet, de sokszor előfordul, hogy szükségem van alacsony szénhidrát tartalmú táplálékra, pl tízóraira. 

A túró nagyon jó barátunk pláne a zsírszegény, mert alig van szénhidrát tartalma, lehet édes, lehet sós, feltét a szendvicsre, vagy krém a süteménybe. A túrós pogácsa is ilyen bűntett.

Persze nem szénhidrát mentes, de nem sok lesz benne.

Azzal kezdjük hogy jó előre kiveszünk 30 dkg margarint a hűtőből, legyen jó puha, hogy a többi hozzávalóval el tudjuk dolgozni, amelyek a következőek:

  • 20 dkg Graham liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 30 dkg margarin (ezt már kivettük a hűtőből)
  • 30 dkg zsírszegény túró
  • 1/2 dkg só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 15-20 dkg light trappista sajt
  • bazsalikom

A hozzávalókat a tojás kivételével jól összegyúrjuk. Érdemes azzal kezdeni hogy a lisztet alaposan elmorzsoljuk a margarinnal különben darabos marad. Nem szabad olyan keménynek lennie a tésztának, hogy már ne tapadjon a kezünkhöz, mert akkor csak dubbancsokat fogunk sütni. Szóval alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat és kb. 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. 3 felé hajtjuk. Újra kinyújtjuk és újra összehajtogatjuk. Majd végük kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk és a kezünk között kicsit összesodorjuk, hogy magasabb legyen. (Lehet vastagabbra is hagyni, de az én Kedvesem nem szereti az apró pogácsákat, neki akkorát kell sütni, hogy 2 db elég legyen reggelire.) A tojást összekeverjük egy kis bazsalikommal és ezzel megkenjük a pogácsák tetejét, és megszórjuk reszelt sajttal.

Az egész adag szénhidráttartalma: 231 g 

Jó pogácsázást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos-receptek.blog.hu/api/trackback/id/tr625462618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása