Meglepődtem, amikor zsemle receptet kerestem, és ugyanazt találtam, mint amiből a pizzám készül. Ezt mégis kicsit másképpen kell átalakítani. Miért? Mert reggelire és vacsorára nem kell szénhidrát csökkentett étel, mivel annál többet kell enni, viszont ebédre kevés az 1 szelet pizza, így ennek kicsit másként fogtam neki.
- 35 dkg Graham liszt
- 15 dkg fehér liszt
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 evőkanál só
- 1/2 élesztő
- 1 dl tej
- 3 dl víz
- oliva olaj a tetejének megkenéséhez
- ízlés szerint magok, esetleg reszelt sajt a tetejére
A felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót robotgépbe teszem, és addig dagasztom, amíg kis gombóc nem lesz a keverő lapáton (vagy kézzel alaposan összegyúrjuk, kb. 5-8 perc alatt). A tésztának még ragadósnak kell lennie. Nagyjából 30 perc kelesztés után kis bucikat formálok belőle, megkenem olíva olajjal, és esetleg megszórom a tetejét magokkal vagy sajttal, és tovább kelesztem legalább fél órát. Ezt követően kb. 25-30 percre 180°-os sütőbe teszem. Reggelire pont elegendő 1 db zsömle. Én 12 db zsömlét szoktam csinálni, ebből az adagból.
Szénhidrát tartalma 1 db zsömlének kb. 28 g