Egyszerűen imádom! Krémes, nem túl édes, és nyugodtan ehetek belőle egy normális szeletet ebéd után desszertnek vagy uzsonnára. Mindezeken túl szerintem a világ legegyszerűbb tortája, és a családban is nagy sikert aratott, bár ehhez hozzá tartozik, hogy nálunk mindenki nagyon szereti az édességeket. Nagyon igyekszem, hogy a diabetikus édességeim is hasonló ízvilágot tükrözzenek, mint a hagyományos édességek.
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 5 dkg diabetikus omlós keksz (hogy édesebb legyen a tésztája
- 5 dkg margarin
A kekszet ledarálom, vagy mozsárban jól összemorzsolom (ezek hiányában egy tál és a húsklopfoló feje is tökéletesen megfelel), és összegyúrom a margarinnal. Nem fog összeállni mint bármilyen tészta. Kapcsos tortaformába öntve jól lelapogatom az aljára és kicsit az oldalára is. 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm.
Amíg sül elkészítem a krémet:
- 25 dkg sovány túró
- 50 dkg mascarpone
- 1 kis dobozos 12%-os tejföl
- 15 dkg eritrit
- 1 mokkáskanál vanília aroma
- 3 tojás
- 2-3 evőkanál Dia Wellness süteményliszt
- 1 citrom leve és héja
A krémhez a túrót jól eldolgozzuk a mascarponéval, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a többi hozzávalót. Amikor már sima krémet kapunk, ráöntjük a tésztára, és visszatesszük a sütőbe. Tovább sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Hűtőben teljesen kihűtjük.
Tálaláshoz diabetikus lekvárt ajánlok!
12 szeletre vágva egy szelet szénhidrát tartalma: kb. 10 g + lekvár