A majd 25 kg súlyfeleslegemhez hozzájárult a császárkalács is. Erről hosszú időre lemondtam amikor kiderült, hogy inzulin rezisztenciám van. De a hétvégén találtam egy kakaós kalács receptet, és hát miért is ne próbáltam volna meg átalakítani. Az eredmény szerencsére majdnem olyan lett, mint a bolti fehér lisztből és rengeteg cukorból készült kalács, csak egy kicsit másképpen készült. Reggelire egy kávéval vagy egy jó forró teával tökéletes. Kicsit pepecselős, de aki szeret sütögetni annak megéri kipróbálni.
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 3 ek eritrit vagy nyírfacukor
- 5 dkg friss élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 tojássárga
- 30 dkg graham liszt
- 25 dkg DiaWellness süteményliszt
- 1 csapott mokkáskanál só
- citrom reszelt héja
A felfuttatott élesztőt összekeverem a tészta többi hozzávalójával, és a robotgéppel legalább 5 percig dagasztom, majd lefedett tálban kb. 1 órát kelesztem
Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit, amelyek a következőek:
- 8 dkg vaj
- Vanília aroma
- 5 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor
- 2 csapott evőkanál holland kakaó
- 1 teáskanál rum aroma
- fahéj
A megkelt tésztát 3 részre osztom, és hosszúkás téglalap alakúra nyújtom őket. Megkenem őket egyesével a kakaós töltelékkel és feltekerem. A 3 rudat összefonom úgy, hogy a tekercsek végei alulra kerüljenek. A kalácsot kivajazott kenyérformába teszem és a tetejét tojássárgájával megkenem. Így fog sülés előtt kinézni:
180° sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem.
Az egész kalács szénhidráttartalma: 230,7g
CH:15,6g/100 g