A terhességem utolsó két hónapjában függővé váltam a kakaós csigától. Ebben az is közrejátszott, hogy a ház aljában lévő delikátban isteni finom a kakaós csiga. Ez a függőség a szülés után sem múlt el. De ugye ha az ember lánya cukros kakaós csigát eszik, sosem mennek le a szülés alatt felszedett kilók. Bevallom töredelmesen a terhesség utolsó 2 hónapjában nem tudtam tartani az IR diétát. Itthon ültem vagyis feküdtem egyedül, és a legjobb dolog volt reggelire és uzsira kakaós csigát enni kávéval. Na de most sikerült végre cukor és fehér liszt mentes csigát csinálnom, és egy darabban kb. 18 g ch van.
Íme a recept:
A tészta (blundel tészta)
- 500 g durum liszt
- 500 g Dia-Wellness liszt (ehelyett lehet szerintem durum liszt is, de a DW lisztek teljes kiőrlésű liszttel készülnek mostanság)
- 500 g vaj
- 550 ml langyos tej (ha csak durum liszt akkor elég 500 ml tej)
- 100 g eritriol vagy nyírfacukor (folyékony édesítővel nem próbáltam)
- 50 g élesztő vagy 2 cs száraz élesztő
- 10 g só
- 2 db tojás sárgája
- 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy vanilia aroma
Az 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. Most ennek a begyúrt vajnak, vegyük le a 20 %-át tehát 140 grammot és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot és tegyük hűtőbe.
Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe és letakarva pihentessük 20 percet.
A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.
Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát „szimplán” kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát, jelöljük három egyenlő részre és a két oldalról hajtsuk egymásra. Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük. A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.
A cukrozott kakaópor aránya - 6 ek. holland kakaópor
- 4 ek eritriol vagy nyírfacukor
A behajtogatott blundeltésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott vajjal, vagy kakaóvajjal, de figyeljünk, hogy ne legyen forró. Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal. Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan. Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket és helyezzük szilikon papíros tepsire. Maximum 35-40 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.
Az eredeti recepetet itt találtam: http://farkasvilmos.blogspot.hu/2012/02/blundel-teszta-keszitese.html