IR LIFE (receptek, tanácsok)

Alapszabályok - amiket jó ha megtanulsz

2015. január 17. 19:14 - Mrs.Grassfield

Hogy mi mindenre is kell odafigyelnünk vásárlás és főzés során? Számtalan dologra, de nem kell megijedni, mert ezek pár hét alatt készség szintűvé vállnak és észre sem vesszük, hogy már mindent jól csinálunk.

Első és legfontosabb dolog, hogy vegyünk egy mérleget! Lehetőleg digitálisat, ami gramm pontossággal mér, hiszen nekünk minden gramm szénhidrát számít.

Ha már van mérlegünk elkezdhetünk méri és számolni, de hogyan?

  1. Mindent nyersen és szárazon mérünk, és számoljuk ki a szénhidrát tartalmát. Vagyis amikor főzünk, akkor lemérünk minden hozzávalót ami az ételbe kerül és kiszámoljuk az egész étel szénhidrát tartalmát.
  2. Amikor elkészül lemérjük a teljes súlyt, és azzal elosztjuk a főzés elején kiszámolt szénhidrát tartalmat. Így megkapjuk 1 g étel szénhidrát tartalmát. (100-al szorozva 100 g ételét.)
  3. Így már könnyen ki tudjuk mérni, az aktuális étkezéshez szükséges szénhidráttartalmú ételt.

Alapanyagok helyettesítése:

Fehér liszt: 

Én Graham lisztet használok mindenbe. Ha süteményt sütök, akkor állományjavításra használok durum lisztet, maximum 1/3 arányban, de ha édességnek (gyorsan felszívódó szénhidrátnak) sütök süteményt, akkor fehér liszt helyett Dia Wellness liszteket használok.

Cukor:

Állítólag a nyírfacukor a legegészségesebb. Mivel nálunk mindenkinek megy a hasa tőle, ezért ezt csak a saját ételeimbe, italaimba használom. Sütésnél, attól függ, hogy térfogatnövelésre kell-e a cukor, vagy csak ízesítésre. Ezt az elkészítésből ki lehet deríteni. Ha krémbe kell, vagy tojás sárgáját felverni kemény habbá akkor eritritet használok. Ha pedig csak ízesítésre pl.: 1 evőkanálnyi kell a tésztába, ott lehet a sokkal olcsóbb folyékony édesítőt is használni. Sajnos mind mesterséges, így legjobb lenne leszokni az édes ízekről, de én nem tudok ellenállni egy vasárnapi ebéd utáni diabetikus édességnek.

Köretek:

Magyar ember hozzászokott ahhoz, hogy krumplit, rizst, és tésztát eszik. Nem hiányozhat a vasárnapi családi ebédből a csirkepörkölt nokedlival, vagy a rántott hús sült krumplival. De van egy jó hírem! Nincs lehetetlen! A legújabb felfedezéseim a bulgur és az édesburgonya. Ezen kívül ehetünk még basmati rizst, és teljes kiőrlésű tésztákat is. Készíthetünk nokedlit telje kiőrlésű lisztből is csak kicsit több vizet kell hozzátenni. Mindent lehet helyettesíteni, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Szólj hozzá!
Címkék: PCOS diéta

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos-receptek.blog.hu/api/trackback/id/tr565463072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása