A kenyér mindig kardinális kérdés. Sokféle kenyérrel és zsömlével kísérleteztem. Nemrég ráakadtam egy receptre, amit aztán elkezdtem tovább fejleszteni. Amikor végre sikerült tökéletesíteni a párom csak annyit mondott: „Ez boszorkányosan jó”. A gyerek mellett is el tudom készíteni, mert csak mindent összeöntök a robotgépbe, aki dagaszt helyettem, megvárom amíg megkel, és megsül. Egyikhez sem kellek, és legalább olyan kenyeret eszem, amiben tudom, hogy mi van.
Hozzávalók:
- 90 g zabpehelyliszt
- 90 g durum liszt vagy DW zéró lisztkeverék (ha valaki csökkenteni szeretné a szénhidrát tartalmat)
- 90 g graham liszt
- 120 g búzasikér
- 2 kk só
- 0,5 élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- 1 dl langyos tej
- 4 ek olvasztott kókuszolaj
- Igény szerint magkeverék (tökmag, napraforgómag, …)
Tetejére:
- kb. 2 tk tejföl
- szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy egy közepesen lágy de már nem ragacsos tésztát kapjunk. Kb. 30 percig pihentetjük. Ha megkelt kenyeret formázunk belőle vagy 7-8 db zsömlét, és ismét hagyjuk kb. 25 percet meleg helyen kelni. Ha megkelt tejföllel lekenjük, és 180-200 fokon előmelegített sütőben, vízgőzben (jénaiban vizet teszek alá, hogy ne száradjon ki) megsütjük kb. 30 perc alatt, hogy aranybarna legyen. Eddig ez a legomlósabb kenyér, amit teljes kiőrlésűből ettem.
Jó étvágyat