IR LIFE (receptek, tanácsok)

Zabos kenyér

2015. február 23. 13:48 - Mrs.Grassfield

A kenyér mindig kardinális kérdés. Sokféle kenyérrel és zsömlével kísérleteztem. Nemrég ráakadtam egy receptre, amit aztán elkezdtem tovább fejleszteni. Amikor végre sikerült tökéletesíteni a párom csak annyit mondott: „Ez boszorkányosan jó”. A gyerek mellett is el tudom készíteni, mert csak mindent összeöntök a robotgépbe, aki dagaszt helyettem, megvárom amíg megkel, és megsül. Egyikhez sem kellek, és legalább olyan kenyeret eszem, amiben tudom, hogy mi van.

Hozzávalók:

  • 90 g zabpehelyliszt
  • 90 g durum liszt vagy DW zéró lisztkeverék (ha valaki csökkenteni szeretné a szénhidrát tartalmat)
  • 90 g graham liszt
  • 120 g búzasikér
  • 2 kk só
  • 0,5 élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 dl langyos tej
  • 4 ek olvasztott kókuszolaj
  • Igény szerint magkeverék (tökmag, napraforgómag, …)

Tetejére: 

  • kb. 2 tk tejföl
  • szezámmag

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A hozzávalókat összegyúrjuk, hogy egy közepesen lágy de már nem ragacsos tésztát kapjunk. Kb. 30 percig pihentetjük. Ha megkelt kenyeret formázunk belőle vagy 7-8 db zsömlét, és ismét hagyjuk kb. 25 percet meleg helyen kelni. Ha megkelt tejföllel lekenjük, és 180-200 fokon előmelegített sütőben, vízgőzben (jénaiban vizet teszek alá, hogy ne száradjon ki) megsütjük kb. 30 perc alatt, hogy aranybarna legyen. Eddig ez a legomlósabb kenyér, amit teljes kiőrlésűből ettem.

 

Jó étvágyat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos-receptek.blog.hu/api/trackback/id/tr847208371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása