IR LIFE (receptek, tanácsok)

Legcsokisabb csokitorta

2014. május 20. 15:34 - Mrs.Grassfield

Mindig nagy dilemma, ha születésnap vagy névnap közeleg. A csokitortát általában mindenki szereti, de én nem szeretek nagyon a krémes tortákkal bajlódni. Azok valahogy sosem sikerülnek úgy, ahogy kellene. Először amikor ezt a tortát csináltam, még nem tudtam az IR-ről. Párom kapta szülinapjára, és ketten ettük meg az egészet! Na nem egyszerre, de két nap alatt szépen elfogyott, és akkor még cukorral, sima liszttel és sima csokival készült. Egyszer hoztam a kollégáknak is, azóta is mindig azt kérdezik mikor hozok megint, de hiába sütök mindig elfogy mire hoznék belőle:)

Kicsit időigényes elkészíteni, ezért ne akkor kezd el, amikor 10 perc alatt akarsz összedobni egy sütit de alapvetően nem nehéz. Nem csak tortaformában szoktam sütni, hanem simán tepsiben is. 

 Hozzávalók:

  • 34 dkg darabokra tört diabetikus csokoládé (vegyesen tej és ét)
  • 3/4 bögre eritrit vagy nyírfacukor
  • 17 dkg kockára darabolt vaj
  • 5 tojás, sárgája és fehérje különválasztva
  • 1/3 bögre liszt fele zabliszt, fele diaWellnes süteményliszt
  • tetszés szerint tetejére kakaópor dísznek, vagy le is lehet önteni csokival

Elkészítés:

A cukrot, a vajat, valamint a csokoládét összekockázva egy hőálló edénybe teszem, forrásban lévő víz fölé, és folyamatosan kevergetem, amíg az egész olyan nem lesz mint az olvasztott csoki. Ha minden elolvadt, hagyom kihűlni, kb. olyan hőmérsékletűre, hogy az ujjamat be tudjam dugni. (persze, forrón ezt nem próbálgatom). Ha nagyon hagyjuk kihűlni kezdhetjük elölről, mert megszilárdul a csoki. Ha a massza elérte a megfelelő hőmérsékletet egyenként keverjük bele a tojások sárgáját, végül pedig a liszt következik. Alaposan keverjük el, az egész masszát a liszttől nehogy csomós legyen. A tojásfehérjét verjük fel habbá és óvatosan forgassuk bele a csokoládémasszába.

Kivajazott, 26 cm-es szétnyitható tortaformában süssük 180 fokon, kb. 45 percig. A teteje olyan lesz, mintha picit megégett volna, de az csak a csoki miatt van. Persze el is lehet égetni, de alapesetbe ne ijedjünk meg tőle, ha égettnek tűnik a teteje.

Jó étvágyat!

u.i.: Tervezem, hogy megpróbálom félbevárni és vaníliás krémmel megtölteni. Ha sikerül és sikeres jön a recept is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pcos-receptek.blog.hu/api/trackback/id/tr786023471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása